Vrouwen in Londen bevrijd uit mogelijk destructieve sekte

Bevrijde vrouwen in Londen mogelijk vastgehouden door sekte

De 67-jarige man en vrouw die ervan worden verdacht drie vrouwen decennia te hebben vastgehouden in Londen, zijn afkomstig uit Tanzania en India. Ze zijn in de jaren 60 naar Groot-Brittannië gekomen. Het stel is in de jaren 70 al eens aangehouden. Waar ze toen van werden verdacht, is niet bekendgemaakt. De politie zou in de zaak overigens de piste van een sekte bewandelen.

Brainwashing/ destructieve controletechnieken

Gisteren meldde Scotland Yard al dat de zaak geen traditioneel geval van mensenhandel, dwangarbeid of slavernij is. De sekte zou de vrouwen mishandeld en gebrainwasht hebben. De complexe relatie tussen de vrouwen en het ouder koppel, die verdacht worden van de mishandelingen en het brainwashen, staat centraal in wat volgens de leidende onderzoekers een lang onderzoek zal worden.”Onze experts hebben door de jaren heen veel ervaring verzameld over wat mensen bereid zijn te doen om anderen uit te buiten”, zei Steve Rodhouse van Scotland Yard. “Die eerdere gevallen verschillen van wat we ontdekt hebben in Londen.” Zo konden de vrouwen af en toe het huis verlaten, maar werden ze dan wel altijd gecontroleerd.Nog volgens informatie van The Guardian wordt onderzocht of de 30-jarige vrouw de dochter is van de 57-jarige Ierse vrouw die werd vastgehouden. Er zouden aanwijzingen zijn dat de 67-jarige man de vader is van de jonge vrouw.Van haar geboorte werd aangifte gedaan, wat betekent dat de gezondheidsinspectie of vroedvrouwen ter plaatse kunnen gegaan zijn, al is het niet duidelijk of dat ook gebeurd is. Hoewel de jonge vrouw nooit naar school gegaan is, kan ze toch lezen en schrijven, en noemden experts haar “intelligent”.

bron: HLN.BE: Door: redactie
23/11/13 – 15u53  Bron: Belga, BBC

Exitcounselor Sjoukje Drenth Bruintjes hierover:

Bevrijd

Bizar overkomend verhaal. Het zorgt voor veel opschudding in Europa. Hier en daar hoor je de effecten van cognitieve dissonantie: de verbazing en het ongeloof over een onwerkelijk overkomende situatie of fenomeen. Toch lijkt het erop dat deze situatie niet meer weg te stoppen is en deze vrouwen zijn bevrijd.

Een onwerkelijke werkelijkheid

Het lijkt een unieke situatie. De werkelijkheid is anders. Er zitten m.i. veel mensen vast in de ban van een persoon of groep. Op verschillende plaatsen in de wereld schreeuwen mensen om hulp, worden mensen als slaven behandeld en is er niemand die het ziet. Pas wanneer we een glimp opvangen van de onwerkelijk overkomende werkelijkheid, dan is er hoop. Dan zal een buitenstaander van zo´n situatie beweging kunnen veroorzaken door het te melden. Het komt m.i. vaak voor, dat zo´n buitenstaander die zoiets meldt, niet wordt geloofd. Dan belandt zo´n bizarre situatie weer op de plank bij politie en justitie. Er verandert dan niets in de gemelde situatie. Pas als politie en justitie met een andere bril naar zo´n melding gaan kijken, met de bril waar onwerkelijke werkelijkheden een kans hebben, pas dan wordt er ingegrepen. Dat is wat je ziet gebeuren in Londen. Deze vrouwen zijn bevrijd.

Cognitieve dissonantie en backlash

Het onwerkelijke karakter van de mogelijke impact van destructieve controletechnieken waar destructieve sekten, loverboys en andere machtsmisbruikers zich van bedienen om hun rekruten in de ban vast te houden, voedt naar mijn mening cognitieve dissonantie en het dreigende backlashen van zo´n gebeurtenis.

Destructieve sekten maken dankbaar gebruik van cognitieve dissonantie en backlash-mogelijkheden. Zo kunnen ze sektarische kwesties die het daglicht niet kunnen verdragen, mogelijk een gevaar vormen voor het bestaan van de destructieve sekte en toch boven water komen, makkelijker weer laten verdwijnen uit de mogelijk serieuze aandacht die ervoor is ontstaan. Klokkenluiders die zo´n onwerkelijk overkomend fenomeen aan het licht brengen worden m.b.v. het voeden van cognitieve dissonantie en andere backlashmogelijkheden de mond gesnoerd. Zo belanden volgens mij veel onwerkelijk overkomende situaties waarin mensen in een ban vast worden gehouden en mishandeld, in de doofpot.

Voor meer informatie over brainwashing, backlashing en hulp voor slachtoffers van destructieve sekten, loverboys en andere situaties met hersenspoeltechnieken, zie websites van Sjoukje Drenth Bruintjes:

www.exitcounseling.nl  en www.counselingpraktijk.nl

www.sektehulp.nl

www.slachtofferloverboys.nl

www.sektehulp.nl/backlashen

Sjoukje Drenth Bruintjes, een exitcounselor in Nederland