Onbegrepen dynamiek niet onder de loep in strafzaak Ruinerwold

Exitcounselor Sjoukje Drenth Bruintjes in radio interview met Margriet Benak over “de zaak Ruinerwold”

Sjoukje Drenth Bruintjes spreekt, als exitcounselor en expert destructieve controletechnieken, sektes en loverboys over haar visie op de kwestie Ruinerwold

Het radio interview

In het radio programma Cassata van RTV Drenthe op 27 februari 2021, spreekt Margriet Benak met Sjoukje Drenth Bruintjes over de impact van de op die dag nog op handen zijnde vrijlating van vader Gerrit Jan D in de zaak Ruinerwold. De aanklachten tegen de vader Gerrit Jan D zoals bijvoorbeeld seksueel misbruik van de oudste 2 kinderen, mishandeling en meer zullen in geval van vrijlating komen te vervallen. Wat zijn daarvan de gevolgen? Wat zullen de jongste kinderen van Gerrit Jan D , jonge volwassen mensen, doen? Wat vindt Sjoukje ervan als exitcounselor? Wat is er nog wel te doen? Inmiddels is de uitspraak geweest en inderdaad stopt de rechtszaak tegen de vader in de zaak Ruinerwold. De verschillende aanklachten zijn ook werkelijk komen te vervallen. In het radio interview geeft Sjoukje haar visie op de kwestie Ruinerwold op basis van de informatie die zij erover heeft. “Ik baseer me op de informatie uit de media, de slachtofferverklaring van de oudste kinderen van Gerrit Jan D als ook de kennis en ervaring die ik als exitcounselor en deskundige op het gebied van de mogelijke impact van hersenspoeltechnieken en sektes bezit”.  In t radio interview komt verder aan de orde: Welke invloed kunnen destructieve controletechnieken op mensen in het algemeen hebben en op de jongste kinderen in de kwestie Ruinerwold in het bijzonder? Hoe gaat het verder na het stop zetten van de strafzaak tegen vader Gerrit Jan D? Is anderhalf jaar vrij rond stappen wel genoeg voor de jongste kinderen om tot een eigen keuze voor de toekomst te komen? Is er ook sprake van een lancune in de wet als het om de mogelijke impact van hersenspoeltechnieken gaat? Is er sprake van onbegrip, onbekendheid met de mogelijke impact van destructieve controletechnieken op iemands identiteit en eigen vrije wil, zelfbeschikking? Is het dan zo dat een onbegrepen dynamiek in de kwestie onvoldoende onder de loep van de strafzaak in deze is gekomen?  Sjoukje reageert. De zeer ervaren exitcounselor en sektedeskundige maakt zich zorgen over de jongste kinderen in “de kwestie Ruinerwold”. Hierna een sneakpreview van het intrigerende radio interview. Met beeld. Voor het volledige interview kunt u klikken op de link van Cassata uitzending van 27 februari RTV Drenthe.

Luister en kijk hier alvast naar de sneakpreview op het interview:

Het volledige radio interview van Margriet Benak met Sjoukje Drenth Bruintjes op 27 februari over de “zaak Ruinerwold”, is hierna te beluisteren. Geen beeld zoals hierboven, maar het gesprek is het volledig beluisteren waard: Het volledige radio interview 

Documentaire “De kinderen van Ruinerwold”

Een documentaire serie van Jessica Villerius

Op woensdag 24 maart 2021 om 21.35 wordt de eerste aflevering van de documentaire “De kinderen van Ruinerwold” uitgezonden op NPO1. De beleving van de oudste kinderen van hun leven met hun vader Gerrit-Jan D staat hier centraal. Hun verhaal over de mishandeling, het seksueel misbruik en de bizarre kleine wereld met geesten waarin ze van hun vader moesten opgroeien, komt nadrukkelijk in de documentaire naar voren. De beleving van de jongste kinderen is anders. Over het verschil in beleving tussen de oudste en jongste kinderen van vader Gerrit-Jan D zei ik in een uitzending van RTV-Drenthe het volgende:

29 november 2019: In de nieuwsuitzending Drenthe Nu op RTV Drenthe

Petra Wijnsema doet het interview, met als een van de centrale vragen: Hoe komt het dat er zo’n verschil is tussen de beleving van oudste kinderen en de jongste kinderen van Gerrit-Jan D, de man die zich John Eagles noemt? In mijn reactie erop heb ik aangegeven dat de oudste en jongste kinderen simpelweg verschillende ervaringen kunnen hebben omdat de situaties wellicht toch verschillend waren. Het is ook mogelijk dat, wanneer er sprake is van de impact van destructieve controletechnieken, de jongste kinderen nog leven met het normen-en waarden patroon van de manipulator. In het interview leg ik nog eens een van de belangrijkste onderdelen van het mechanisme van destructieve controletechnieken/ hersenspoeltechnieken uit.

Jessica Villerius vertelt in een interview van de Volkskrant over het maken van de documentaire, over de ontmoeting met de kinderen en over hoezeer ze daardoor geraakt is. Ik verwacht een intrigerende documentaire over een ontmoeting met de beleving van de deze kinderen uit een gesloten manipulatief systeem zoals ik dat in mijn praktijk al meer dan 17 jaar ontmoet. In mijn praktijk komen de mensen uit destructieve sektes, ook kinderen, de slachtoffers van loverboyscircuits en andere gesloten manipulatieve systemen. Ze hebben last van de impact van destructieve controletechnieken. Hersenspoelen is wellicht een bekender begrip. Als exitcounselor, gespecialiseerd hulpverlener op dit terrein, help ik slachtoffers van destructieve controletechnieken/ hersenspoeltechnieken naar beter vaarwater. Ik ben natuurlijk benieuwd naar de uitzending van “De kinderen van Ruinerwold”. Over mijn visie op de situatie van de kinderen van Ruinerwold kunt u meer lezen en zien op Gezinsisolatie in Ruinerwold. Op die webpagina ook interviews met mij en anderen over Ruinerwold in uitzending van Pauw, RTV-Drenthe e.a.

Later meer over de documentaire.

Voor meer informatie over “de zaak Ruinerwold”: