Misbruik Rapport Jehova's Getuigen openbaar

Misbruikrapport Jehova’s Getuigen toont wantoestand aan

 

Jehova’s Getuigen negatief in de schijnwerpers

Daar is dan na onderzoek van de Universiteit van Utrecht met het uiteindelijke rapport over seksueel misbruik bij de Jehova’s Getuigen. De onderzoeksresultaten geven het beeld, dat seksueel misbruik bij de Jehova’s Getuigen bestaat. Daarnaast is geconstateerd dat het seksueel misbruik onvoldoende wordt aangepakt binnen de kaders van deze organisatie. De geslotenheid van het systeem van de Jehova’s Getuigen lijkt de wijze waarop met meldingen van seksueel misbruik binnen de organisatie wordt omgegaan te bepalen. Het wordt binnen de muren en kaders van de Jehova’s Getuigen behandeld. Er is een commissie binnen de organisatie van de Jehova’s, die de meldingen behandeld. Het onderzoek lijkt nu toch duidelijk zichtbaar te maken dat de wijze waarop gehandeld wordt binnen d Jehova’s Getuigen onvoldoende in het belang van het welzijn van de slachtoffers van seksueel misbruik is. De organisatie lijkt de PR en marketing belangrijker te vinden dat het belang van de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen.

Schone schijn en de werkelijkheid achter gesloten deuren

De overheid is geschrokken van dit rapport, maar misschien nog wel meer van de reactie van de Jehova’s Getuigen: in eerste instantie probeerden de Jehova’s Getuigen het openbaar maken van het rapport te verhinderen. Verder willen ze, zo heb ik uit de media begrepen, niet voldoen aan het verzoek om seksueel misbruik zaken binnen de organisatie te melden bij de politie. Deze houding past m.i. bij een organisatie met een naar mijn mening gesloten manipulatief systeem. Geweldig dat er nu van overheidswege iets gedaan wordt aan de problematiek van seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen. Heel goed dat de attitude van de organisatie ook helder wordt.

Mijn ervaring als exitcounselor

In mijn praktijk krijg ik regelmatig mensen uit de Jehova’s Getuigen die mij om hulp vragen. Ik doe mijn werk als exitcounselor en zorg ervoor dat ze los komen van de impact van de handelswijze van de Jehova’s, die als 2 druppels water lijkt op de handelswijze van een destructieve sekte. Ik hoop dat de verheid gaat beseffen dat de Jehova’s Getuigen niet de enige organisatie is met de problematiek van seksueel misbruik . Gesloten manipulatieve systemen, destructieve sektes, vormen, volgens mijn inzichten als exitcounselor, juist mede door die geslotenheid een gevaar voor de veiligheid in onze samenleving. Destructieve controletechnieken binnen zulke gesloten bewegingen zorgen ervoor, dat iemand op een andere manier naar zichzelf en de wereld gaat kijken, terwijl toetsstenen op afstand worden gehouden. Geleidelijk verliest een recruut van een destructieve sekte de macht over het stuur van de eigen identiteit. Verlies van zelfbeschikking, van eigen vrije wil is dan het gevolg. Wie dan wel aan het stuur van zo’n slachtoffer zit? De manipulator of het manipulatieve systeem. Een slachtoffer van hersenspoeltechnieken doet, zegt en laat dingen, die hij/zij normaliter nooit zou doen, zeggen en laten.

Lees ook eens op:

According to my perception

 

 

 

 

 

Sjoukje Drenth Bruintjes. exitcounselor voor slachtoffers van hersenspoeltechnieken.