Jehova´s Getuigen

Truth be told: Getuigenissen over Jehova´s Getuigen

Hierboven enkele getuigenissen uit de film Truth be told, van Gregorio Smith, waarin contactbreuken, isolatie, verdriet, onvrede en ook enkele goede dingen van de Jehova´s Getuigen voorbijkomen. (Dit is de film zoals op utube te vinden is. Zie ook de link naar utube in de film rechts onderaan in het filmpje).

TRUTH BE TOLD
Truth be told is een documentaire film over het opgroeien in de religie van Jehovah’s Getuigen. De titel verwijst naar de term die Jehovah’s Getuigen gebruiken om hun geloof als ‘de waarheid’ te beschouwen. Deze documentaire is eerder bedoeld als een terugblik dan een aanklacht tegen deze religie. Ex-Jehovah’s Getuigen spreken in interviews over hun leven binnen deze organisatie en de invloed van de Jehova´s Getuigen op hun jeugd en familie, scholing, pubertijd en hun kijk op verkering en trouwen. De film laat tevens zien hoe het opgroeien als een Jehovah’s Getuige hun huidige spirituele geloof en waarden heeft beïnvloed.

Directed door Gregorio Smith Muziek door George Ilijin

Officiële website: www.hereliesthetruth.com

2012 SMITHKRAFT PRODUCTIONS, LLC ALL RIGHTS RESERVED

Klachten/problematiek van ex-jehova´s getuigen die zich in mijn praktijk melden

De samenvattende weergave van deze documentaire film laat een aantal veelgehoorde klachten in mijn praktijk over de Jehova´s Getuigen horen en zien:

  • Isolatie van de samenleving
  • Demoniseren van de samenleving buiten de Jehova´s: In de wereld buiten de Jehova organisatie, is niets goed te vinden
  • Secundaire psychologische dreigementen: Daarvan is sprake wanneer leden van de groep bang worden gemaakt voor het verlaten van de groep: buiten de groep wacht ze allerlei onheil. Alleen binnen de groep zijn ze veilig.
    Contactbreuken tussen dierbaren, tussen de mensen die binnen de beweging blijven leven en mensen die ervoor kiezen om niet meer mee te doen aan de Jehova´s getuigen
  • Verdriet en angst
  • Kritisch zelfstandig denken wordt overschaduwd door het aanpassen aan de doctrines van de organisatie
  • Schuldgevoel i.p.v respect voor eigen vrije keuze als je een andere keuze maakt dan de Jehova´s getuigen van je verwachten
  • Keuzevrijheid staat onder druk
  • Taalmanipulatie: Waarheid. Hetgeen de jehova´s Getuigen verkondigen wordt door hen gezien als de enige waarheid. Verlaat je de groep, dan verlaat je dus ook nogeens de enige echte waarheid. De associatie van het begrip waarheid is positief. Zodra je de groep verlaat doemt de vraag op: Waarom verlaat je zoiets positiefs als de waarheid. Je begeeft je op een heilloze weg e.d.

Deze klachten lijken als 2 druppels water op klachten van mensen die slachtoffer zijn van destructieve controletechnieken ( hersenspoelen). Destructieve controletechnieken zijn een handjevol psychologische trucs, die iemand op een andere manier naar zichzelf en de wereld laten kijken, terwijl tegelijkertijd het contact met dierbaren, de mensen die tot nadenken zouden kunnen stemmen ( de toetsstenen) verbroken worden.

Een voorbeeld in Nederland van de mogelijke impact van Jehova´s Getuigen

Een ander voorbeeld: Marc Poorter. Hij heeft een boek heeft geschreven over zijn jeugd bij de Jehova´s Getuigen en de impact ervan op zijn leven daarna. Voor een interview met hem bij Pauw en Witteman kunt u terecht via de volgende link:

Marc Poorter over de beleving van zijn jeugd in een gezin bij de Jehova´s Getuigen

Exitcounseling van Sjoukje Drenth Bruintjes: hulp aan slachtoffers van destructieve controletechnieken

Als exitcounselor begeleid ik mensen die zich slachtoffer voelen van destructieve controletechnieken met de kennis van exitcounseling in mijn praktijk: Counseling en Consultancy Praktijk Sjoukje Drenth Bruintjes/Creative Counseling

Voor meer informatie over destructieve controletechnieken, verwijs ik u graag naar: sektehulp.nl

Voor mijn praktijkwebsite kunt u terecht op: counselingpraktijk.nl

Nieuws omtrent Jehova’s Getuigen

according to my perception