Heaven's Gate

Heaven’s Gate, de destructieve sekte van Marshall Applewhite

Hierboven een interview met collega-exitcounselor uit de Verenigde Staten Janja Lalich, over Heavens Gate

Heaven’s Gate na de dood van 38 volgelingen

Op 26 maart 1997 werden bij San Diego, in Rancho Santa Fe, de lichamen gevonden van volgers van Marshall Applewhite’s “Heaven’s Gate” sekte. Toen de lichamen gevonden werden, waren ze al in verregaande staat van ontbinding. Een afschuwelijke vondst, waar bijna iedereen in die tijd van gruwelde. Internationale pers besteedde er grote aandacht aan. Tot op de dag van vandaag bestaat de website van Heaven’s Gate. Er wordt netjes betaald voor de hosting ervan. Enkele achterblijvers, een paar mensen die niet met de anderen meegegaan zijn door de “Hemelse Poort”/ “Heaven’s Gate”, onderhouden de website.

Applewhite en Nettles

Marshall Applewhite begon in de vroege jaren 70 van de vorige eeuw met zijn profetien.  Nadat hij door de universiteit was ontslagen vanwege een vermeende homoseksuele relatie met een van de studenten. ontmoette hij Bonnie Nettles. Bonnie was verpleegkundige en geinteresseerd in het spirituele. Ze hadden beiden een bijzondere verklaring voor hun relatie: Applewhite sprak over het elkaar al hebben leren kennen in een vorig leven. Bonnie Nettles zei dat hun relatie haar was voorspeld door aliens.

Applewhite and Nettles onderzochten het leven van St. Francis of Assisi en staken hun neuzen in werken van Helena Blavatsky. Ze geloofden dat ze vermoord zouden worden, dat ze daarna weer op zouden staan en vervoerd zouden worden door een ruimteschip.

Na een vaarwel verdween de groep. Niemand die ze kon traceren. Om uit het zicht te blijven van de media, verhuisden ze vaak.

Destructieve controletechnieken of hersenspoeling bij Heaven’s Gate

Volledige isolatie

In de verhalen over de slachtoffers, zijn volgens mijn inzichten als exitcounselor, de essentiele destructieve controletechnieken te vinden, waarmee mensen in de ban van de sekteleider of groep geraken en geleidelijk hun zelfbeschikking en identiteit verliezen. De recruten van Heaven’s Gate verlieten hun gezinnen, familie, vrienden, echtgenoten en gaven hun bezittingen (zoals bijvoorbeeld hun huis) op om zich bij leider van Heaven’s Gate:  Marshall Applewhite te voegen. Geleidelijk gaven ze het stuur over hun denken, doen en voelen uit handen aan deze Marshall Applewhite.

Een ander aan het stuur van je gedrag, denken en voelen

De volgelingen van Applewhite geloofden erin, dat het bestaan op aarde tijdelijk was en dat ze uiteindelijk opgehaald zouden worden door buitenaardse wezens. Op de dag waarop ze dachten opgepikt te worden door de Aliens, pakten ze hun koffers. Ze kleedden ze zich volledig in het zwart en pleegden vervolgens zelfmoord. Die zelfmoord is te betwijfelen. Wanneer iemand anders aan het stuur van je denken, voelen en gedrag zit….wie beslist er dan over jouw leven en dood? Precies: die ander. Er zijn daarom ook naasten van de slachtoffers die zeggen dat het om 1 zelfmoord gaat en de rest is volgens hen moord.

Taalmanipulatie

De groep verfoeide zelfmoord. Maar zie hier een knap staaltje destructieve controletechniek, n.l. taalmanipulatie: Voor de Heaven’s Gate volgelingen betekende zelfmoord iets anders: opstapje naar “the next level”. Zij zagen hun lichamen slechts als vervoermiddel dat hun zou helpen op hun reis.

Next level

Volgens Heaven’s Gate waren er 4 methodes om naar de Next Level te komen:

  • Ontvoering door een UFO: Unidentified Flying Object
  • Natuurlijke dood, door ongeluk of geweld
  • Vervolging van de groep door anderen/derden, die tot de dood leidt
  • Waardig sterven….zelfmoord eigenlijk

Massa – zelfdoding

Van 19 op 20 maart 1997, nam Marshall Applewhite zijn speech op, waarin hij de massa zelfmoordactie aankondigde. Volgens hem was dat de enige manier om de aarde te kunnen verlaten. Een ruimteschip zou achter een bekende komeet zitten. Applewhite verkondigde dat de zielen van zijn volgelingen met het ruimteschip mee zouden gaan, op weg naar een volgende niveau van leven. Applewhite overtuigde 38 volgelingen om de zelfmoord uit te voeren.

Nog steeds….

Heaven’s Gate is de tragische werkelijkheid van destructieve sekte, waarin 38 mensen de dood vonden. Heaven’s Gate is geschiedenis. Het bestaan van zulke sektarische situaties zijn echter aan de orde van de dag. Ik zie sekteproblematiek en andere situaties waarin gehersenspoeld wordt/ waarin destructieve controletechnieken worden gebruikt, dagelijks in mijn praktijk: Counseling en Consultancy Praktijk Sjoukje Drenth Bruintjes/ Creative Counseling, voorbij komen.

Sjoukje Drenth Bruintjes.

www.sektehulp.nl

www.counselingpraktijk.nl

www.slachtofferloverboys.nl

Andere bronnen onder andere: Wikipedia, Nieuwsdossier, WN.com