Dus ik volg

Dus ik volg

Stine Jensen onderzoekt de mens als groepsdier-over de gevolgen van het volgen,

met in aflevering 4 op zondag 28 juni om 23.00 uur op NPO2 een interview met exitcounselor/ sektedeskundige Sjoukje Drenth Bruintjes.

Trailer van aflevering 4: Afscheid van de volger

In deze trailer o.a. snapshots van het interview van filosofe en programmamaker Stine Jensen  met exit-counselor-therapeut en sektedeskundige Sjoukje Drenth Bruintjes.

De aflevering “Afscheid van de volger,  gaat o.a. over het levensverhaal van Ellen Heijmerikx, die in haar jeugd opgroeide in de Noorse Broeders. Ik, Sjoukje Drenth Bruintjes, vertel over de mogelijke impact van destructieve controletechnieken/ hersenspoeltechnieken en mijn vak als exitcounselor – therapeut in Nederland van slachtoffers van hersenspoelen. Voor meer info: sektehulp.nl  counselingpraktijk.nl en slachtofferloverboys.nl

Uitzending gemist? Kijk b.v. via: NPO start terug of kijk de uitzending even verderop op deze pagina terug.

Over de serie “Dus ik volg” in het algemeen en aflevering 4: “Afscheid van de volger” in het bijzonder

Foto: Ivo van der Bent: Stine Jensen

Wat is de kracht en wat de keerzijde van “volgen”?

In dit tiende (!) seizoen van “Dus ik ben” onderzoekt Stine Jensen de gevolgen van het volgen. Ze volgt de volgers, op zoek naar het individu binnen de groep. Ze spreekt met ex-volgers. Daarnaast raadpleegt ze enkele deskundigen op dit boeiende terrein. Stine Jensen is filosofe en programmamaker.

In het kader van het onderzoek van Stine Jensen naar de mens als groepsdier, ben ik, Sjoukje Drenth Bruintjes, in aflevering 4 op 28 juni 2020 om 23.00 uur op NPO2 als deskundige op het terrein van hersenspoeltechnieken, sektes en loverboys geinterviewd. Reeds geboeid door eerdere uitzendingen van Stine Jensen, vond ik het leuk om haar te ontmoeten en in gesprek te gaan over onderwerpen binnen mijn vakgebied. Het werd een interview in mijn praktijk, waarin ik uit heb kunnen leggen wat mijn werk inhoudt: hoe werken destructieve controletechnieken, wat overkomt iemand onder die invloed eigenlijk, wat is er nodig om eruit te komen en in het bijzonder wat ik als exitcounselor doe om mensen los te krijgen van de impact van hersenspoeltechnieken. De eerste 5 jaren in dit mooie vak waren pionierswerk tegen de stroom in. Maar in de loop der jaren is mijn kennis en werk meer en meer erkend en heb ik me echt kunnen focussen op de mensen die mijn specifieke hulp wensen. Dankbaar, boeiend en fantastisch werk. Van Stine ken ik behalve haar tv-uitzendingen en sommige optredens in talkshows ook enkele boeken zoals bijvoorbeeld “Alles wat was”. Een boek over afscheid. geschreven voor kinderen, maar ook als volwassene kun je er veel aan hebben….en ook als hulpverlener is het een interessant en mooi boek. Evenzo ligt in mijn praktijk “Een box vol emoties” van Stine Jensen in mijn praktijk. Het zijn kaarten met prachtige illustraties van Marijke Klompmaker en teksten van Stine Jensen, waarmee gevoelens o.a. op een speelse manier bespreekbaar gemaakt kunnen worden. Leuke aanwinst in mijn praktijk.

 

Sjoukje Drenth Bruintjes, Exitcounselor in Nederland

Ik ben werkzaam in mijn praktijk als exitcounselor-therapeut van slachtoffers van destructieve controletechnieken/ hersenspoeltechnieken, zoals bijvoorbeeld slachtoffers van sektes en loverboys .  Maar ik ben ook spreker/ docent ( lezingen-workshops-trainingen-gastcolleges-preventielessen) over destructieve controletechnieken, sektes en loverboys. Daarnaast is mijn methode van exitcounseling, specifieke hulpverlening die ik aan slachtoffers en hun sociale omgeving te bieden heb, vaak thema van bijvoorbeeld een in-company training voor professionals in de gezondheidszorg.

Met mijn kennis en ervaring als exitcounselor, is in het kader van de centrale vraag van het programma: “Wat is de kracht en wat de keerzijde van “volgen”?”,  ingezoomd op wat er precies gebeurt met mensen die onder invloed van destructieve controletechnieken/ hersenspoeltechnieken  komen. Hoe krijgt een groep of een leider van een groep zodanig vat op mensen dat ze de groep niet los kunnen laten. Belangrijk daarbij is natuurlijk ook mijn antwoord als exitcounselor-therapeut op de vraag hoe mensen een destructieve sekte en hersenspoeltechnieken zo’n gesloten manipulatief systeem wel degelijk toch kunnen verlaten: Wat vergt het? Wat heb je nodig? Hoe werkt hersenspoeling en hoe werkt het bevrijden ervan middels exitcounseling in mijn praktijk? Wil je meer weten over hersenspoeltechnieken, wat jij ertegen kunt doen en wat ik er als exitcounselor tegen onderneem, surf dan verder op: sektehulp.nl

Natuurlijk heb ik alle afleveringen gevolgd. Aflevering 4 had mijn extra aandacht. Altijd spannend om te zien op welke wijze en hoeveel van het interview in mijn praktijk in het programma terecht komt. Hoe het geheel eruit zu zien in deze uitzending, komt tenslotte uit de koker van de programmamakers. Op zondag 28 juni 2020 was het zover. Het is volgens mijn inzichten een mooie, integere en boeiende uitzending geworden. Mooi gemaakt. Goed gesneden en duidelijk. Ik heb veel reacties inmiddels, waarin begrippen als helder, duidelijk, boeiend of interessant veel zijn gebruikt. Er zijn mensen met hulpvragen die ik naar beter vaarwater zal begeleiden. Wat opvalt zijn ook de vele positieve reacties van professionals in de gezondheidszorg. Mooi. Heb je de uitzending gemist? Het is zeer de moeite waard om de uitzending dan terug te kijken. Dat kan hierboven of via een van de links hieronder.

Afscheid van de volger. De uitzending

De uitzending gemist en toch nog graag zien? Dat kan:

In deze aflevering van Dus ik volg staat het levensverhaal van ex-Noorse Broeder ( CGN) Ellen Heijmerikx centraal. Ellen is nu bloemiste en schrijfster van boeken over haar ervaringen met de Noorse Broeders. Stine Jensen is met mij, Sjoukje Drenth Bruintjes, in gesprek over de mogelijke impact van hersenspoeltechnieken. Ze interviewt mij in mijn vak als exitcounselor van slachtoffers van hersenspoeling zoals slachtoffers van sektes en loverboys. Ook wordt een deel van mijn persoonlijke drijfveer om mijn werk als exitcounselor voor slachtoffers van hersenspoeltechnieken te doen belicht. Daarnaast zie je interviews met 2 ex-jehova’s. Het is een mooie en integer gemaakte uitzending, waarin het thema van mogelijke negatieve gevolgen van de invloed van een groep op een individu vanuit verschillende hoeken belicht. Je blijft tot het einde geboeid.

Data van alle afleveringen

Het programma “Dus ik volg…”bestaat uit vier afleveringen:

  • Aflevering 1: “De geboorte van de volger” op zondag 7 juni om 23.00 uur op NPO 2
  • Aflevering 2: “Wij-zij” op zondag 14 juni om 23.00 uur op NPO2
  • Aflevering 3: “De kracht van de groep” op zondag 21 juni om 23.00 uur op NPO2
  • Aflevering 4: “Afscheid van de volger” op zondag 28 juni om 23.00 uur op NPO2

Uitzendingen van Dus ik volg gemist?

Kijk dan terug via human, hier op deze pagina of via NPO start

De 4 series kennen de volgende vraagstellingen van Stine Jensen:

  • Wat is de kracht en wat de keerzijde van volgen?
  • Welke mechanismen komen er op gang als je je bij een groep aansluit?
  • Hoe ver ga je om bij de groep te blijven?
  • Wanneer stap je eruit?
  • Hoe komt zo’n ommekeer tot stand?

Voor meer informatie verwijs ik naar: