Avatar, een kloon van scientology?

Avatar, een kloon van Scientology?

Exitcounselor Sjoukje Drenth Bruintjes over Avatar

Wat is hersenspoelen?

Allereerst iets over hersenspoelen. Wat is hersenspoelen nou eigenlijk. Ik leg het uit op sektehulp.nl, maar hier een kleine samenvatting:

Destructieve controletechnieken/ hersenspoeltechnieken zijn een handjevol psychologische trucs, die ervoor zorgen dat je op een andere manier naar jezelf gaat kijken. Tegelijkertijd worden je toetsstenen: de mensen die je tot nadenken zouden kunnen stemmen, afgenomen. Het contact met dierbaren wordt verbroken of tenminste oppervlakkig gemaakt. Gesprekken met diepgang komen niet meer voor. Voor meer hierover verwijs ik jullie graag naar de volgende pagina’s op mijn websites:

Er is meer te bestuderen over dit onderwerp op mijn website sektehulp.nl, maar dat wijst zich vanzelf. Met bovenstaande heb je al wel een beeld van hersenspoelen.

Hieronder geef ik in een kort filmpje antwoord op de vraag: Hersenspoelen, wat is dat?

Inleiding over Avatar

Avatar van Harry Palmer

Avatar is in 1986 opgericht door een ex-scientoloog Harry Palmer. Het is daarom volgens mij niet verbazingwekkend dat de wijze van werken bij Avatar lijkt op de wijze van werken van Scientology, net als Landmark Education/ Landmark Forum . Harry Palmer propageert in Avatar een geweldig zelfontplooiingsprogramma te hebben ontworpen. Technieken waarmee mensen hun leven kunnen verbeteren, technieken om het bewustzijn te verkennen, zo vindt Palmer.

Resurfacing

Dit  zgn. Avatar-pad begint met deel 1 van de avatar cursus: het zogenaamde Resurfacing. Resurfacing bestaat uit een aantal oefeningen en is de start van de dure weg naar het einddoel: Avatar Wizard worden. Resurfacing wordt als cursus gegeven door Avatar masters. Bij Avatar denken ze dat je met resurfacing oefeningen inzicht krijgt in je hogere bewustzijnsniveaus en er ook verbinding mee legt. Een zoektocht naar je meest verborgen overtuigingen, zo schrijft Avatar erover. De Avatar cursus kent ook nog een deel 2 en 3. Uiteindelijk kun je dan wel verantwoordelijkheid nemen voor je eigen levensomstandigheden, zegt Avatar.

Avatar Master Cursus

Na de Avatar cursus volgt de Avatar Master cursus, waarin deel 4 en 5 van het geheel zitten. Je gaat je dan zelfs in moeilijke omstandigheden op je gemak voelen, schrijven ze. En ja, wie wil dat nu niet he. In onze drukke hectische en sterk geïndividualiseerde samenleving met een groeiend aantal burn-out, is een groeiende behoefte aan rust, aan geen stress voelen….aan je op je gemak voelen. Wie van al die mensen die zo hard werken en soms daarnaast ook nog vader of moeder zijn, is niet op zoek naar rust in het hoofd? De verkoop van die rust in het hoofd, van je zelfs in moeilijke omstandigheden op je gemak kunnen voelen, is volgens mij een van de sausjes die voor de aantrekkingskracht van Avatar zorgt. Overigens is Avatar niet de enige club die gebruik maakt van het verlangen naar minder stress en hectiek. Landmark kan er volgens mij ook wat van bijvoorbeeld.

Avatar Wizard cursus

Tot slot is er dan eindelijk maar toch de Avatar Wizard cursus. Deze eindcursus brengt je het hoogste haalbare binnen de Avatar. Het gaat over leiderschap en managen van het leven. Pikant detail: Het verwachte resultaat is volgens Avatar: Het vermogen om onze beschaving te transformeren. Dat laatste kan natuurlijk heel mooi uitpakken, maar het idee dat er mensen zijn die als avatar wizard proberen onze beschaving te beïnvloeden geeft mij de kriebels. Oppassen dus. Kijk uit voor Avatar wizards, denk ik dan.

De invloed van Avatar binnen organisaties in Nederland

Nu lijkt avatar ook zijn route te zoeken in gemeentebesturen en in andere organisaties. Dat is te lezen in onderstaande artikelen van bijvoorbeeld de NRC, maar deze ontwikkelingen hoor ik ook in de verhalen van mensen die zich in mijn praktijk melden met klachten over de handelswijze van Avatar. Gezien de klachten die ik bij de mensen die in mijn praktijk komen zie, vind ik het uitbreiden van de invloed van Avatar in regionen zoals besturen en onderwijs bedenkelijk. Zorgvuldig onderzoek naar wat er precies aan de hand is lijkt me in dat geval een goede zaak.

Exitcounselor Sjoukje Drenth Bruintjes ontmoet de mensen die hulp zoeken na deelname aan Avatar.

In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen die zich verward voelen of slachtoffer voelen van de werkwijze van Avatar. Ze hebben klachten die als 2 druppels water lijken op klachten van mensen die zich slachtoffer voelen van destructieve controletechnieken ( hersenspoelen). Met verwarring doel ik op de identiteitsverwarring die ze vaak lijken te ervaren. Ook komen er familieleden/vrienden van sommige mensen die zich bij Avatar hebben aangesloten naar mijn praktijk. De voornaamste klachten die ze hebben:

 • dierbare bij Avatar zegt dingen en doet dingen anders dan de familie/vrienden van hen gewend zijn
 • het lijkt wel alsof hun persoonlijkheid veranderd is
 • contacten worden verbroken of oppervlakkiger en minder vaak
 • ze lijken alles wat ze willen doen of zeggen te toetsen aan hun Avatar contact
 • voortdurend cursussen
 • de cursussen kosten veel geld

Met behulp van mijn kennis als exitcounselor, krijg ik deze hulpzoekenden in mijn praktijk: Counseling en Consultancy Praktijk Sjoukje Drenth Bruintjes in beter vaarwater. Dankbaar werk. Overigens lijkt Avatar volgens mijn inzichten een broertje van Scientology te zijn.

Voor meer hierover verwijs ik jullie graag naar mijn artikelen over:

Avatar op de Bonewits Cult Danger Scale

Er is een naar mijn mening interessant onderzoek naar Avatar geweest. Ik doel op het onderzoek van Elliot Benjamin Ph.d. Het staat vermeld op de website van de International Cultic Studies Association. (U kunt mij bij de ICSA als exitcounselor vinden op hun pagina daarover onder mijn naam: Sjoukje Drenth Bruintjes).

Elliot Benjamin, Ph.D. over Avatar

The Boundaries Between Cultic, Benign, and Beneficial in Five Spiritual Groups

(Bron: http://www.icsahome.com/articles/the-boundaries-between-cultic-benjamin-en7-3)

Elliot Benjamin, Ph.d gebruikt in dit artikel de Bonewits Sekte Gevaar Schaal ( Bonewits Cult Danger Scale) om zijn subjectieve ervaringen met 5 groepen te evalueren:

 • Avatar
 • Acceptance and Commitment Therapy
 • Center for Creative Conciousness
 • Conversations with God
 • Human Awareness Institute

Het onderzoek laat zien dat nieuwe groepen kunnen verschillen in de mate waarin sektarische kenmerken worden waargenomen, aldus de auteur.

De Bonewits Cult Danger Scale bestaat uit 15 items die gescoord worden op een schaal van 1 tot 10, waarvan 10 het hoogst is. Voor elke onderzochte groep is over de 15 items een gemiddelde berekend. De auteur van het artikel voegt eraan toe, dat hij de Bonewits Sekte Gevaar Schaal op experimentele wijze gebruikt. Daarmee bedoelt hij dat de scores voornamelijk gebaseerd zijn op zijn eigen ervaring binnen de groep.

Hieronder een samenvatting van de Bonewits Cult Danger Scale, komende uit het artikel van Elliot Benjamin Ph.d:

Bonewits Cult Danger Scale

 1. Internal Control: Amount of internal political power exercised by leader(s) over members.
 2. Wisdom Claimed: By leader(s); amount of infallibility declared about decisions.
 3. Wisdom Credited: To leader(s) by members; amount of trust in the decisions made by leader(s).
 4. Dogma: Rigidity of reality concepts taught, of amount of doctrinal inflexibility.
 5. Recruiting: Emphasis put on attracting new members; amount of proselytizing.
 6. Front Groups: Number of subsidiary groups using different name from the main group.
 7. Wealth: Amount of money and/or property desired or obtained; emphasis on members’ donations.
 8. Political Power: Amount of external political influence desired or obtained.
 9. Sexual Manipulation: Of members by leader(s); amount of control over members’ lives.
 10. Censorship: Amount of control over members’ access to outside opinion on group, its doctrines or leader(s).
 11. Dropout Control: Intensity of efforts directed at preventing or returning dropouts.
 12. Endorsement of Violence: When used by or for the group or leader(s).
 13. Paranoia: Amount of fear concerning real or imagined enemies; perceived power of opponents.
 14. Grimness: Amount of disapproval concerning jokes about the group, its doctrines, or its leader(s).
 15. Surrender of Will: Emphasis on members not having to be responsible for personal decisions.

Over Avatar schrijft de auteur van het artikel:

Avatar is a New Age spiritual organization founded in the late 1980s by Harry Palmer, an ex-Scientologist. Avatar has a somewhat similar philosophy to Conversations with God in regard to a person being able to “choose” what he or she wants to experience in life [7]. Avatar successfully markets itself by promising to enable people to learn how to actualize their dreams and gain a heightened experience of being alive. However, I concluded in my ICSA article on Avatar that, unlike Conversations with God, Avatar does have significant cult dangers; although there are some benefits from doing the Avatar course, the financial costs and organizational control are extremely high, and I do not recommend that one become involved with this organization. By examining the Bonewits Cult Danger Scale ratings I came up with for Avatar, once again as described in Modern Religions, the higher level of cult danger for this organization in comparison to that of Conversations with God will become quantitatively evident. My ratings on the Bonewits Cult Danger Scale for Avatar are based upon my involvement in the organization from 1997 thru 2001.

De Bonewits Cult Danger Scale over Avatar volgens Elliot Benjamin Ph.d:

 • INTERNAL CONTROL 5
 • WISDOM CLAIMED 9
 • WISDOM CREDITED 9
 • DOGMA 10
 • RECRUITING 6
 • FRONT GROUPS 1
 • WEALTH 10
 • POLITICAL POWER 1
 • SEXUAL MANIPULATION 2
 • CENSORSHIP 5
 • DROPOUT CONTROL 5
 • ENDORSEMENT OF VIOLENCE 1
 • PARANOIA 7
 • GRIMNESS 5
 • SURRENDER OF WILL 5

TOTAL 81

AVERAGE 5.4

Avatar’s score of 5.4 on the Bonewits Cult Danger Scale is the third-highest score for all the groups I have experientially analyzed in Modern Religions, with only Scientology and the Unification Church having higher scores (although both Scientology and the Unification Church do have significantly higher cult danger ratings than Avatar does on the Bonewits Cult Danger Scale, with respective scores of 8.7 and 9.0). On this basis, it certainly does appear that Avatar presents a moderate degree of cult-danger concerns. This level of concern can be compared to that of Divine Light Mission, founded by the Indian Guru Maharajji, who came to the United States in the early 1970s as supposedly an enlightened 14-year-old perfect master (Divine Light Mission received an average score of 5.1 in Modern Religions).

Tot slot over het artikel van Elliot Benjamin Ph.d en Avatar

Wat mij opvalt is dat de gemiddelde score van een 5,4 voor Avatar op de Bodewits Cult Danger Scale significant hoger is dan de gemiddelde scores van de andere genoemde nieuwe groepen in dit artikel.  Scientology en de Unification Church scoren op de Bonewits Cult Danger Scale overigens nog hoger ( resp. 8.7 en 9.0) dan Avatar in dit onderzoek van Elliot Benjamin.

Elliot Benjamin legt in zijn artikel verder uit hoe hij tot de scores is gekomen en wat ze volgens hem betekenen. Ook schrijft hij in zijn artikel dat Avatar mensen die de groep verlaten lastig lijkt te vallen en dat Avatar mensen die als ex-avatar-lid kritische geluiden laten horen zelfs vervolgt. Het is daarom niet vreemd, dat ex-leden van Avatar niet staan te springen om publiekelijk over hun ervaringen met Avatar te spreken.

Ik beveel het artikel van Benjamin Elliot Ph.d graag aan:

http://www.icsahome.com/articles/the-boundaries-between-cultic-benjamin-en7-3

Enkele voorbeelden van berichten in de media over Avatar:

Radboud Universiteit laat 2 Avatar Masters toe

Ondanks alle waarschuwende berichten in de media over Avatar in het vorige jaar, heeft de Radboud Universiteit 2 Avatar Masters toegelaten. Hierna de link naar het artikel hierover, waarin mijn naam wordt genoemd. Overigens ben ik niet door de journalist geinterviewd: Radbout Universiteit laat Avatar Masters toe

Avatar is overal

Sjoukje Drenth Bruintjes is geinterviewd door Joep Dohmen van het NRC handelsblad over Avatar. NRC komt op nrc.nl met de kop: “Avatar is overal”. Dit artikel gaat over de mogelijke invloed van Avatar in allerlei organisaties in Nederland. Avatar komt volgens dit artikel niet alleen in het onderwijs en bestuurlijk Nederland voor, maar ook bij de politie en in de gezondheidszorg in Nederland. In dit artikel ook de weerslag van een interview met exitcounselor Sjoukje Drenth Bruintjes: Avatar is overal 

Sleutelen aan de ziel van ambtenaren in ons land door Avatar

NRC op nrc.nl over de mogelijke invloed van Avatar op de ambtenaren in ons land. Het is een niet mis te verstaan artikel over Avatar na onderzoek van de NRC. Boeiend. Interessant Spannend ook. Avatar zou volgens dit artikel op bestuurlijk niveau invloed uit kunnen oefenen in ons land. Dat vind ik alarmerend. Lees het hier: NRC over “sleutelen aan de ziel van ambtenaren” door Avatar

Avatar in het gemeentebestuur?

Metronieuws komt ook met het schokkende nieuws over de mogelijke invloed van Avatar in gemeentebesturen. Lees hieronder het artikel:

Metronieuws over Avatar in gemeentebestuur

Tros Radar over Avatar

Nog een interessant kritisch artikel over Avatar is er n.a.v. een uitzending van Radar van de TROS.

TROS-RADAR: AMSTERDAM: Uitkeringsinstantie UWV betaalt forse bedragen om werklozen een programma te laten volgen bij Avatar, een organisatie met Scientology-achtige trekjes. Volgens de bedenker ervan worden ernstige ziekten zoals kanker in ons lichaam gebracht door ‘ontlichaamde wezens’:  https://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?t=45632


According to my perception,

 

 

 

 

Sjoukje Drenth Bruintjes